Basic elements of an envelope

Cate componente ale plicului cunoasteti?

Majoritatea dintre noi avem de-a face cu plicuri in fiecare zi , dar stiti oare cum sunt aceastea construite? Plicul pe care il folositi in activitatea dumneavoastra de zi cu zi este la fel de important ca si informatia pe care o adapostete. Trebuie sa tii seama de ce doresti sa introduci in plic, de buget, de posibilitatea de a folosi metode automate de implicuire, deoarece toate acestea influenteaza tipul plicului pe care putem sa il folosim. Deasemenea se pot folosi plicuri atipice pentru a scoate in evidenta specificul unei afaceri sau un anumit logo, ori pur si simplu pentru a crea o anumita aura a plicului..
Este foarte important sa se stie lucrurile de baza despre plicuri, in momentul in care sepune problema alcatuirii unui plic personalizat pentru un anumit proiect sau eveniment.


Fata 
Fata unui plic este de obicei plana, fara pliuri, poate avea ferestre care sa permita vizualizarea continutului. Fata plicului este partea unde se pun adresele si timbrul

Spatele 
Spatele unui plic este de obicei lasat liber, este locul unde clapele se intalnesc pentru a forma si inchide plicul.

Clape
Partile plicului care se suprapun si se lipesc pentru a proteja continutul plicului, sunt in mod normal rectangulare sau triunghiulare, rotunjite pe la colturi, sau mai ascutite catre varf. In mod standard un plic are doua clape laterale, o clapa inferioara si una de inchidere. Pentru plicurile uzuale se faltuiesc prima data clapele laterale, iar apoi se suprapune peste acestea clapa superioara si se inchide plicul prin lipire. Clapa de inchidere se suprapune peste cea inferioara si se inchide dupa inseraera continutului de plic. Clapa de inchidere poate fi clapa in V, clapa dreapta sau clapa atipica, de asemenea pot sa aiba o pretaiere a coltului sau o puncture pentru deschiderea usoara a plicului. Alegerea stilului clapei de inchidere este importanta nu doar pentru imaginea plicului, ci si pentru automatizarea inserarii automate, deoarece anumite echipamente de inserare automata accepta doar un anumit tip de clapa de o anumita marime.

Pliuri
Stilul clapelor determina tipul pliurilor, maginea de intalnire a clapelor. Acestea pot fi diagonale, centrate sau laterale.

Biguri
Marginea formata la baza plicului, laterale si partea superioara, dupa faltuirea plicului

Deschideri si inchideri de plicuri
Plicurile au in mod intentionat partea superioara lasata deschisa, pentru posibilitatea introducerii materialului in plic. In mod standard. Plicurile care nu sunt patrate, pot avea deschiderea pe latura mica sau pe latura mare. Deschierea pe latura mica este cea mai des folositacu toate ca plicurile pentru corespondenta se deschid toate pe latura mare. De asemenea inghiderea plicului poate fi gumata sau negumata

Fereastra
Unele plicuri pot avea una sau mai multe ferestre pe fata plicului, in asa fel asezate incat sa poate fi citita adresa destinatarului, a expeditorului sau orice alt mesaj special pe care expeditorul doreste sa il expuna. Ferestrele pot fi neacoperite sau acoperite de folie transparenta. Forma ferestrelor pe plicuri poate fi standard – rectangulara – sau atipica, ele pot fi asezate in variate pozitii si pot fi de diferite marimi.

Plicul, care initial a fost conceput pentru simpla protectie a scrisorii sau insemnarii, a devenit in ziua noastra o metoda de comunicare, multumita artei designerilor de publicitate si indemanarii producatorilor. Combinarea elementelor mai sus amintite dau nastere unei varietati mari de plicuri si pungi folosite la nivel international.